donderdag 27 maart 2014

Estrella Morente straalt in Nederland

Op 3, 4 en 6 april geeft de Spaanse flamencozangeres Estrella Morente (1981) 3 concerten in Eindhoven, Amsterdam en Den Haag. Tijdens deze optredens zingt zij nummers van haar laatste album “Autorretrato” (2012). Het vierde album van de zangeres uit Granada is een emotioneel zelfportret geworden. Een ogenschijnlijke samenstelling van losse nummers, die door haar heldere stem samenkomen tot een unieke compositie. Estrella Morente brengt haar nummers met een enorme diepgang en eerlijkheid, waardoor zij zich volledig bloot geeft. Morente treedt op met een natuurlijke elegantie en zelfverzekerdheid en combineert klassieke cante met innovaties van flamenco.

Tijdens de opnamen van Autorretrato overleed haar vader Enrique, zelf een bekend en gevierd flamencozanger. Hij was niet alleen vader, maar ook haar leraar, mentor en producer. Enrique Morente heeft een grote invloed op de plaat van zijn dochter gehad en werkte eraan door, terwijl dochter Estrella op tournee was. Ondanks dat een groot gedeelte van het album al was opgenomen, heeft het nog 2 jaar geduurd, voordat Autorretrato werd afgerond en uitgegeven. Het laatste nummer Adagio is een hartverscheurend duet van vader en dochter. Op de platenhoes staat Enrique achter Estrella in de kleedkamer van het Teatro Español in Madrid geprojecteerd.

Aan het album hebben grootheden meegewerkt als Tomatito, Vicente Amigo, Pat Metheny, Michael Nyman en de onlangs overleden Paco de Lucía. Samen met Estrella hebben zij ervoor gezorgd, dat Autorretrato een meesterlijk album is geworden met sevillanas, seguiriyas, bulerías, pregones en een uitstap naar Caribische ritmes. Autorretrato is vorig jaar genomineerd voor een Grammy Award als Best Flamenco Album.

 “Autorretrato is als een bekentenis, zelfs een verklaring. Het is de overweldigende intimiteit van de muziek die het tot een zelfportret maakt. Het zelfportret van een grote ster: Estrella, zoals ze vandaag is”. 
Fernando Trueba (uitgever, regisseur, producent)

 La Habanera imposible - Festival Flamenco de Lisboa:


CONCERTAGENDA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten