donderdag 14 juni 2012

Espeto de sardinas

Espeto de sardinas, ofwel sardines aan de spies is een typisch gerecht uit de keuken van de provincie Málaga. Langs de gehele kust worden sardines aan een open houtvuur gegrild. Vaak wordt een oude vissersboot gevuld met zand gebruikt als barbecue, om het geheel een nostalgisch karakter te geven. De geur van brandend hout en gegrilde vis aan de boulevards en in de chiringuitos doet het water in je mond lopen. Overheerlijk in al zijn eenvoud! Het seizoen loopt van juni tot aan het einde van de zomer. Het voordeel van sardines is, dat deze niet schoongemaakt hoeven te worden. Ze worden geroosterd in hun eigen vet en de ingewanden worden niet verwijderd, want deze houden de voedzame vis sappig. Alleen even wassen met zeewater, daarna aan een spies van suikerriet rijgen en vervolgens bestrooien met grof zeezout. Nou is suikerriet hier niet voorhanden, dus gebruik een alternatief als bamboe of metaal, bijvoorbeeld een tentharing. Rijg 6 tot 10 sardines dwars aan de spies die langs de ruggegraat en door de buikwand wordt geprikt. Pas op dat je de ruggegraat niet breekt, want anders valt de vis uit elkaar tijdens het grillen en houd de ingewanden heel. Plaats de spies op korte afstand van een houtvuur schuin naar het vuur toe in het zand en gril 5-7 minuten aan beide zijden. Doe de sardines over op een bord en serveer met citroen. Lekker eten met je handen, heerlijk met een koud drankje. Buen provecho!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten