maandag 6 februari 2012

Migas de Pastores

Migas de pastores 
Migas (kruimels) is een typisch gerecht van het Spaanse platteland op basis van oud brood, dat wordt gegeten als tapa, voorgerecht of hoofdmaaltijd. Van oorsprong een gerecht dat werd gegeten door arme boeren en herders. Je vindt het veel in de de streek La Alpujarra (Granada) en de stad Granada, waar het vaak op de menukaart van de restaurants staat. Er bestaat geen vast recept zodat er veel wordt gevarieerd. Je kunt het verrijken met bijvoorbeeld ui, courgette of aubergine Regelmatig wordt het geserveerd met koude druiven of sinaasappel. Het is absoluut geen caloriearm gerecht, maar ontzettend lekker in al zijn eenvoud. 

Ingrediënten: 
  • stevig witbrood / landbrood (oud) 
  • 1 theelepel zout
  • versgemalen zwarte peper 
  • 2 theelepels pimentón of paprika poeder 
  • 3-4 teentjes knoflook 
  • chorizo 
  • Spaanse ham 
  • spekblokjes, gerookte spekreepjes of bacon 
  • 4 -8 eetlepels olijfolie 
  • 1 rode of groene paprika in stukken 

Bereiding: 
Migas kan het beste worden gemaakt van oud brood. Ontdoe het brood van de korsten en snijd het in blokjes (croutons). Doe ze in een kom en besprenkel met wat water om het te bevochtigen, waardoor het zacht wordt. Spaans brood wordt snel hard, vandaar het water. Het brood wat wij hier gebruiken niet, dus pas op dat het niet klef wordt. Bestrooi het brood met zout, versgemalen peper en pimentón (of paprikapoeder) en vermeng dit goed. De kom afdekken met een vochtige theedoek en minimaal 1 uur laten staan (traditioneel een nacht). Snijd de knoflookteentjes doormidden en bak ze in de olijfolie tot ze lichtbruin zijn. Verwijder de knoflook, die alleen dient om smaak aan de olie af te geven. Je kunt het later ook weer toevoegen als je wil. Bak de paprika 5 minuten in de olie, daarna uit de pan scheppen en apart zetten. Bak vervolgens de gesneden chorizo, ham en spek/bacon lichtbruin. Schep dit uit de pan, vermeng met de paprika en zet apart. Doe het brood in de pan en roerbak 3-4 minuten tot het een mooi goudbruin korstje heeft. De beste Migas is krokant aan de buitenkant en zacht van binnen. Voeg de gebakken paprika, chorizo en spek toe, meng en serveer warm. Eventueel voor het toevoegen van het brood wat olie uitscheppen, hierin een ei bakken en dat op de migas serveren. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen